top of page

Το τραγούδι του προφήτη-του Paul Lynch

  • Αγγελική
  • Jan 31
  • 2 min read

Το βιβλίο αυτό είχε όλα τα στοιχεία που περιέχουν τα αγαπημένα μου βιβλία: δυστοπική θεματολογία, γραμμένο από Ιρλανδό συγγραφέα και ένα σαφές μήνυμα που ήθελε να περάσει. Ωστόσο, δεν με ενθουσίασε.Ο Paul Lynch είναι σίγουρα ταλαντούχος (δεν πήρε τυχαία το βραβείο booker) και φαίνεται συμπαθέστατος, όμως το βιβλίο αν και ενδιαφέρον δεν μου φάνηκε τόσο ρηξικέλευθο όσο παρουσιάστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυρίως λόγο της ασάφειάς του και δεύτερον εξαιτίας του χαρακτήρα της ηρωίδας του.

Η Άιλις Στακ βλέπει τον κόσμο της να καταρρέει μετά από την εγκαθίδρυση ενός απολυταρχικού καθεστώτος στην Ιρλανδία και παγώνει. Είναι μια γυναίκα που στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αρνείται να δεχτεί την πραγματικότητα που την περιβάλλει και να φύγει πριν να είναι πολύ αργά. Αυτή τη δυσκαμψία και το εσωτερικό πάγωμα, ο συγγραφέας τα αποδίδει εύστοχα μεν με την απουσία παραγράφων και σημείων στίξης, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι τόσο κλειστοφοβικό που δεν μπορείς να ξεφύγεις. Την απουσία σημείων στίξης χρησιμοποιεί και ο Σαραμάγκου στα έργα του, όμως πρόκειται για ένα γίγαντα της πορτογαλικής λογοτεχνίας που δεν είναι εύκολο να μιμηθεί κανείς.


Καταλαβαίνω επίσης το επιχείρημα του συγγραφέα ότι ήθελε να μην δώσει στοιχεία για το καθεστώς για να παραμείνει το έργο άχρονο και να εστιάσουμε στην Άιλις, όμως το τοποθετεί στην Ιρλανδία και μερικές φορές είναι να σαν ξυπνά μνήμες από την περίοδο των ιρλανδικών ταραχών (the Troubles), άλλες φορές είναι σαν να λαμβάνει χώρα στις μέρες μας με αποτέλεσμα να σε αναμοχλεύει χρονικά. Αν και η ανάγνωσή του κούραζε τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του βιβλίου στο τέλος -μόλις ηρωίδα λαμβάνει μια απόφαση- η πλοκή ξαφνικά αρχίζει να εξελίσσεται.


Πιο πολύ από όλα κρατάω την πρόθεση του συγγραφέα να γράψει ένα βιβλίο με σκοπό να αφυπνίσει το προσφυγικό ζήτημα με αφορμή τα γεγονότα στη Συρία πριν από μερικά χρόνια. Λίγα χρόνια μετά τη συγγραφή του βιβλίου, η Συρία ξαναέρχεται στο προσκήνιο παρουσιαζόμενη ως ασφαλής χώρα (αυτό το αφήνουμε στη δική σας διακριτική ευχέρεια να το κρίνετε, εμείς σε πούμε ότι διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας).

Comments


bottom of page