top of page
Ηραλία Κοτσακίδου

Στο στόχαστρο τα νέα τουρκικά, και όχι τα Σαουδαραβικά, σχολικά βιβλία

του James M. Dorsey

Με μια κίνηση υψίστης σημασίας, τα τουρκικά σχολικά βιβλία αντικατέστησαν αυτά της Σαουδικής Αραβίας ως τον κεντρικό στόχο της κριτικής ενάντια στη ρατσιστική και μισαλλόδοξη σχολική ύλη στον μουσουλμανικό κόσμο.


Η ύλη των τουρκικών σχολικών βιβλίων που παλαιότερα αποτελούσαν μοντέλο κοσμικότητας με ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δίδασκε τη θεωρία της εξέλιξης, το άνοιγμα προς τους πολιτισμούς και την ανοχή απέναντι στις μειονότητες που περιλάμβαναν τα κουρδικά ως μειονοτική γλώσσα, έχουν αντικαταστήσει όλο και περισσότερο αυτές τις έννοιες με έννοιες τζιχάντ, μαρτύρων στη μάχη και μια νεο-οθωμανική και παν -Τουρκική εθνο-θρησκευτική θεώρηση του κόσμου, σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση 28 εγχειριδίων.

Η έκθεση του Ινστιτούτου Παρακολούθησης της Ειρήνης και της Πολιτιστικής Ανοχής στη Σχολική Εκπαίδευση (Impact-se), μια ισραηλινή ερευνητική ομάδα και η Εταιρεία Henry Jackson στη Βρετανία, επιβεβαίωσαν ότι τα πρόσφατα προγράμματα σπουδών, σε μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και επί μακρόν φιλοδοξούσα για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβάνουν αντι-αμερικανικές και αντι-αρμενικές στάσεις, επιδεικνύουν «συμπάθεια για τα κίνητρα του ISIS και της Αλ Κάιντα», εστιάζοντας αποκλειστικά στη διδασκαλία του σουνιτικού Ισλάμ και αντικατέστησαν μαθήματα όπως αυτά της κουρδικής γλώσσας με θρησκευτικά μαθήματα.

Πιστεύεται ότι οι Κούρδοι αντιπροσωπεύουν το 15-20 τοις εκατό του τουρκικού πληθυσμού. Τα εγχειρίδια προωθούν έννοιες όπως η «Τουρκική παγκόσμια κυριαρχία» και το τουρκικό ή οθωμανικό «Ιδεώδες της Παγκόσμιας Τάξης», αναφέρει η έκθεση.

«Η εκπαίδευση είναι ο πρωταρχικός πυλώνας στις προσπάθειες του (Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν να καλύψει τη χώρα με τον μανδύα της Σαρία... Το Υπουργείο Παιδείας πιέζει τους πολίτες να συμμορφωθούν με τις συντηρητικές ισλαμικές πρακτικές στα δημόσια σχολεία», σχολίασε ο μελετητής της Τουρκίας Soner Cagaptay σε μια συνέχεια της έρευνας.

Η έρευνα κυκλοφόρησε την εποχή που η Τουρκία προσπαθούσε να επιδιορθώσει τις σχέσεις με τα κράτη της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ , μελανιασμένη από την επιθετικότητά της στη Λιβύη, τη Συρία, τον Καύκασο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Ερντογάν μίλησε την Παρασκευή σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας , όπου πρόκειται να συζητηθούν οι σχέσεις της με την Τουρκία.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε μια ημέρα αφότου η ΕΕ ανέβαλε τα σχέδια για προσθήκη σε μαύρη λίστα ανώτερων στελεχών της Τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου (TPAO) σε αντίποινα για την τουρκική γεώτρηση φυσικού αερίου σε αμφισβητούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η έκθεση είναι πιθανό να προσθέσει δεύτερες σκέψεις σχετικά με ένα σχέδιο δράσης 11 σημείων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που παρουσίασε ο κ. Ερντογάν νωρίτερα αυτό το μήνα με το οποίο είπε ότι θα ενισχύσει τις ελευθερίες και τις νομικές προστασίες. Ο κ. Ερντογάν έχει υπονομεύσει την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και συνέλαβε χιλιάδες συχνά με ανυπόστατους ισχυρισμούς από τότε που βγήκε νικητής ενός αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016. Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία κατατάσσεται σήμερα ως μία από τις χώρες με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους στον κόσμο.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε αυτήν την εβδομάδα αρκετούς αξιωματούχους του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), λίγες μέρες αφότου ένας ανώτατος εισαγγελέας ζήτησε τη διάλυση του κόμματος για φερόμενους δεσμούς με Κούρδους εθνικιστές μαχητές. Το κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα απέβαλε επίσης έναν εκπρόσωπο του HDP, που υπονόμευε την προσπάθεια του κ. Ερντογάν να υποδηλώσει ότι ακολουθεί τις αξίες που προβάλλονται από την Ευρώπη και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden.

Ο κ. Μπάιντεν, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, κράτησε τον κ. Ερντογάν σε αδράνεια, αποφεύγοντας να πραγματοποιήσει τη συνήθη κλήση του αρχηγού της κυβέρνησης. Ο γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ο κ. Μπάιντεν θα καλέσει τον κ. Ερντογάν «κάποια στιγμή».

Οι επικριτές συνδέουν την οπισθοδρομική τακτική, όσον αφορά στα τουρκικά σχολικά βιβλία, με τις ισλαμιστικές τάσεις του κ. Ερντογάν και την υποστήριξη προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, που έχουν βρει καταφύγιο στην Κωνσταντινούπολη μετά τη βίαιη καταστολή της Αιγύπτου που υπέστησαν το 2013.

Το γεγονός ότι η Τουρκία αυτή την εβδομάδα επέδειξε προσοχή στους αριθμούς των Αδελφών Μουσουλμάνων και το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης της ομάδας που εδρεύουν στην Κωνσταντινούπολη μείωσαν τη ρητορική τους, δεν φαίνονται ικανά να πείσουν τους παραπάνω, όπως και την Αίγυπτο, τα κράτη του Κόλπου και το Ισραήλ ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τακτική.

Ο κ. Ερντογάν ακολουθεί μια λεπτή γραμμή. Οι προσπάθειές του να επιλύσει τις διαφορές με τους επικριτές του απειλούν να υπονομεύσουν την αξίωσή του για ηγεσία του μουσουλμανικού κόσμου σε ανταγωνισμό με τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Ιράν και την Ινδονησία.

Η προβολή του κ. Ερντογάν ως του πρωταρχικού υπερασπιστή των ισλαμικών συμφερόντων του έχει προσδώσει σημαντική αξιοπιστία σε διάφορες χώρες με πλειοψηφία Μουσουλμάνων. Ο επαναπροσανατολισμός της ύλης των τουρκικών σχολείων εξυπηρετεί τον στόχο του να αναδείξει μια «ευσεβή γενιά» στο εσωτερικό καθώς και τη θέση του στην Τουρκία διεθνώς.

Ωστόσο, οι αναφορές στα τουρκικά σχολικά βιβλία σε Εβραίους και Χριστιανούς ως άπιστους και όχι με την κοινή αναφορά ως «Άνθρωποι της Βίβλου», μπορεί να συμφωνούν με τμήματα της μουσουλμανικής κοινής γνώμης, αλλά αμφισβητούν τις προσπάθειές του να χαμηλώσει τους τόνους και να φαίνεται πιο συνεργάσιμος και εποικοδομητικός. Γεγονός είναι ότι τα βιβλία, παρά τις θετικές αναφορές στους Εβραίους, τον εβραϊκό πολιτισμό και, για πρώτη φορά, στο Ολοκαύτωμα, έρχονται σε αντίθεση με τα τελευταία, ανανεωμένα σχολικά προγράμματα σπουδών στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, καθώς και τις προσπάθειες του Nahdlatul Ulama της Ινδονησίας, το μεγαλύτερο μουσουλμανικό κίνημα της κοινωνίας πολιτών στον κόσμο, για αφαίρεση νομικών κατηγοριών όπως οι άπιστοι από τη νομολογία της πίστης.

Η αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία είναι ιδιαίτερα έντονη, δεδομένου ότι οι βελτιώσεις στα σχολικά βιβλία της Σαουδικής Αραβίας είναι το ένα φωτεινό σημείο στην διαφορετικά καταστρεπτική προσπάθεια του βασιλείου να απεικονιστεί ως ένας μετριοπαθής και ανεκτικός μουσουλμανικός ηγέτης που έχει βάλει πίσω του εξαιρετικά συντηρητικές, σοβινιστικές έννοιες και αγκαλιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Το Impact-se και το Human Rights Watch τον περασμένο μήνα ανέφεραν για πρώτη φορά, έπειτα από δύο δεκαετίες πίεση στη Σαουδική Αραβία μετά την 9/11 να καταργήσει τις ρατσιστικές αναφορές σε Εβραίους, Χριστιανούς και Σιίτες, ότι το βασίλειο είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αναθεώρηση των βιβλίων.

Οι δύο ομάδες επικεντρώθηκαν με ξεχωριστές εκθέσεις σε ρητές αναφορές σε άλλες θρησκείες, αλλά σημείωσαν ότι χρειάζονταν περαιτέρω αναθεωρήσεις για να εξαλειφθεί η γλώσσα που υποτιμά τις πρακτικές που σχετίζονται με θρησκευτικές μειονότητες, ιδίως Σιίτες Μουσουλμάνους και Σούφι, σέκτες που θεωρούνται αιρετικές από υπερ-συντηρητικούς.

Με τον ίδιο τρόπο, τα ΗΑΕ τροποποίησαν πέρυσι τα εγχειρίδιά τους στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. «Η συνθήκη δεν παρουσιάζεται απλώς ως γεγονός στο εγχειρίδιο. Στους μαθητές παρουσιάζονται θρησκευτικοί, ηθικοί και εθνικοί λόγοι για να υποστηρίξουν τη συμφωνία και να υιοθετήσουν κριτική σκέψη για την ολοκλήρωση μιας άσκησης σχετικά με τη σημασία της ειρήνευσης», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Impact-se Marcus Sheff.

«Η ιδέα ότι ο πόλεμος τζιχάντ είναι τώρα μέρος της τουρκικής σχολικής ύλης, ότι οι μάρτυρες που πεθαίνουν στη μάχη τώρα δοξάζονται, ίσως να μην μας εκπλήσσει δεδομένου ό, τι γνωρίζουμε για τον Ερντογάν… Αλλά το να το βλέπεις τυπωμένο είναι ένα σοκ », πρόσθεσε ο κ. Sheff σε ξεχωριστή συνέντευξη, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος έχει απολύσει περίπου 21.000 εκπαιδευτικούς και συνέλαβε μεγάλο αριθμό ακαδημαϊκών τα τελευταία χρόνια. «Δεν υπήρχε λόγος να πιστεύουμε ότι δεν θα προσπαθούσε να επηρεάσει τα σχολικά βιβλία», είπε ο κ. Sheff.


Δείτε το πρωτότυπο άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο: https://mideastsoccer.blogspot.com/2021/03/in-bulls-eye-turkish-not-saudi.html


12 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page