Αν και αυτό είναι το βιβλίο με το οποίο κλείνουμε το αφιέρωμα μας στον μεγάλο συγγραφέα, ήταν το πρώτο που είχα διαβάσει από εκείνον. Ήδη από τον τίτλο, ο Μάρκες φροντίζει να μας τραβήξει το ενδιαφέρον ώστε να ανοίξουμε το βιβλίο και να δούμε περί τίνος πρόκειται. Ο 90χρονος πρωταγωνιστής μας ανήμερα των γενεθλίων του αποφασίζει να κάνει για δώρο στον εαυτό του μια νύχτα με μία παρθένα έφηβη. Όταν η πατρόνα του κανονίζει το ραντεβού και θα μπει μέσα στο δωμάτιο, θα αντικρύσει μια πανέμορφη, αιθέρια ύπαρξη να κοιμάται στο κρεβάτι. Τότε θα νιώσει τον έρωτα να τον διαπερνά και τη ζωή του να βρίσκει νόημα στη δύση της…
"Κάθισα στην άκρη του κρεβατιού κοιτώντας την και με τις πέντε μου αισθήσεις μαγεμένες".
Ο ήρωας του βιβλίου είναι ένας άντρας βουτηγμένος στη μοναξιά. Από τότε που ο πατέρας του τον πήγε πρώτη φορά σε μπορντέλο για να γίνει άντρας, όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή, δεν μπόρεσε να αποβάλλει τη συνήθεια του αγοραίου έρωτα που τον οδήγησε σε πολλές εμπειρίες αλλά τον καταδίκασε στην απόλυτη μοναξιά. Μέσα στο βιβλίο μαθαίνουμε τη ζωή του ήρωα, την πορεία του ως δημοσιογράφο και τις εμπειρίες που τον οδήγησαν στο να γνωρίσει τον πλατωνικό έρωτα, σε τόσο μεγάλη ηλικία.
Το βιβλίο αυτό είναι μικρότερο και πιο πυκνό από τα υπόλοιπα και δεν πλατειάζει καθόλου στις περιγραφές και στους εγκιβωτισμούς του. Ρέει εύκολα και μυεί τον αναγνώστη στις χαρές και την αγωνία του έρωτα. Ο συγγραφέας φαίνεται ότι έχει στόχο να δώσει στον αναγνώστη απλά και περιεκτικά το αδιέξοδο ενός ανθρώπου που έζησε στη μοναξιά και έμελλε να φτάσει 90 για να νιώσει το σκίρτημα του πραγματικού έρωτα. Ο Μάρκες είναι εξαιρετικός στο να περιγράφει την απόγνωση, είτε αυτή προέρχεται από έρωτα είτε από μοναξιά. Το θέμα του βιβλίου συνδυάζει τα θέματα του «Εκατό Χρόνια Μοναξιά» και του «ο Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας» μέσα από την ερωτική ιστορία ενός υπέργηρου άντρα.
Ένα στοιχείο που ενδέχεται να ξενίσει τον αναγνώστη, είναι το γεγονός ότι η νεαρή πόρνη είναι μόλις 14 ετών και ο ήρωάς μας 90. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ενώ κάτι τέτοιο ακούγεται σοκαριστικό στις μέρες μας, ο συγγραφέας περιγράφει μια άλλη εποχή και μια άλλη κουλτούρα στην οποία τα κορίτσια παντρεύονταν συχνά από την ηλικία των 13 περίπου ετών. Αυτό που θα πρότεινα, επομένως, είναι να το διαβάσουμε με τα μάτια της τότε εποχής και όχι με της δικής μας, καθώς έτσι μόνο θα είμαστε σε θέση να καταλάβουμε το βαθύτερο νόημά του.
Comentarios