top of page
Ηραλία Κοτσακίδου

Κάτω από την ίσαλο γραμμή - Μιχαλακόπουλος Γεώργιος


Όπως και την περσινή χρονιά, ο Ιανουάριος είναι αφιερωμένος στη γειτονική μας χώρα, την Τουρκία. Αυτήν τη φορά όμως δεν ξεκινάμε με ένα λογοτεχνικό βιβλίο, αλλά με ένα ακαδημαϊκό σύγγραμμα που μας έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να κατανοήσουμε βαθύτερα τη χώρα, τον λαό και κατ’ επέκταση και τη λογοτεχνία των Τούρκων συγγραφέων. Το βιβλίο μας λέγεται «Κάτω από την ίσαλο γραμμή» και έχει γραφτεί από τον Αναπλ. Καθηγητή του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης & Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Γεώργιο Μιχαλακόπουλο.


Στα κεφάλαια του βιβλίου μπορεί κανείς να διαβάσει ενδιαφέροντα στοιχεία για την τουρκική κοινωνία ανά τις δεκαετίες από την ίδρυσή της μέχρι και περίπου το 2010, όχι με τρόπο επιφανειακό και με τα βιαστικά και πολλές φορές λανθασμένα συμπεράσματα που προβάλλονται από τα ελληνικά μίντια, αλλά μέσα από την έρευνα σε τουρκικές πηγές και τη βαθύτερη κατανόηση μιας εξαιρετικά περίπλοκης κοινωνίας.

Για να ξεκινήσει, κάποιος που ενδιαφέρεται πραγματικά για τη γείτονα χώρα, την κατανόηση της δομής της και της λειτουργίας της, πρέπει να ξεκινήσει κατανοώντας τις κοινωνικές τάξεις και τις αλλαγές που αυτές υπέστησαν τις τελευταίες δεκαετίες. Πολλές φορές, όταν γράφουμε κριτική για βιβλία Τούρκων λογοτεχνών, αναφέρουμε το θέμα της αλλοτρίωσης και της αποστασιοποίησης από τις ρίζες, ένα θέμα που απασχολεί πολλούς Τούρκους λογοτέχνες. Διαβάζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο, θα μπορέσετε να κατανοήσετε την πάλη του μέσου Τούρκου πολίτη να βρει πού ανήκει, ένα στοιχείο ιδιαίτερα έντονο στα έργα του Ζούλφι Λιβανελί αλλά και στου Ντεμιρτάς.


Όλα αυτά και πολλά άλλα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται στο πυκνό και πληροφοριακό βιβλίο που «βουτά» κάτω από την ίσαλο γραμμή ψάχνοντας όχι την κορυφή αλλά τη βάση του παγόβουνου. Ο συγγραφέας γνωρίζοντας τη γλώσσα έχει χρησιμοποιήσει τουρκική βιβλιογραφία και τουρκικές πηγές, καθιστώντας την έρευνά του αξιόπιστη και βαθιά.


Στα επόμενα κεφάλαια του βιβλίου, γίνεται αναφορά στο AKPτο κόμμα που βρίσκεται ακόμη στην εξουσία. Εφόσον αυτό το βιβλίο εκδόθηκε το 2012, έχουμε στοιχεία για τη δημιουργία του κόμματος του Ερντογάν και την πορεία του μέχρι τότε. Ποιο μέρος του λαού συσπείρωσε το AKP; Πώς δημιουργήθηκε και ποιοι συντέλεσαν στην άνοδό του; Στο τέλος, το βιβλίο περιέχει πίνακες και χάρτες που βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση και παρέχουν επιπλέον στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με όσα ο αναγνώστης έχει ήδη διαβάσει.


Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε όποιον/α επιθυμεί να εμβαθύνει στο θέμα της Τουρκίας και να κατανοεί και να αφουγκράζεται και την τουρκική λογοτεχνία αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις.




15 views0 comments

Comments


bottom of page