Οι κινέζοι και οι εξωγήινοι θέλουν να μας καταστρέψουν🔥
(Το άρθρο περιέχει spoilers, you have been warned).
Μία από τις πιο πρόσφατες και καλογυρισμένες σειρές του νέτφλιξ, γεγονός σπάνιο στις μέρες μας, είναι αναμφίβολα το 3-body problem (το πρόβλημα των τριών σωμάτων) βασισμένη στη κινεζική σειρά βιβλίων επιστημονικής φαντασίας του Liu Cixin.
Έχοντας επιρροές από την πολιτισμική επανάσταση του Μάο-τσε Τσουνγκ, τα βιντεοπαιχνίδια και τις paranormal αλληλεπιδράσεις γήινων και εξωγήινων, η σειρά επιχειρεί να λύσει το μυστήριο της δολοφονίας των πιο διακεκριμένων επιστημόνων της Δύσης.
Το θέμα που εξετάζουμε σήμερα όμως δεν είναι τόσο η πλοκή όσο τα οριενταλιστικά και νεο-οριενταλιστικά στοιχεία της ταινίας. Όπως έχουμε ανεφερθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις μας, σύμφωνα με τη θεωρία του Οριενταλισμού, όπως αναπτύχθηκε από τον Έντουαρντ Σαίντ, οι όροι Δύση και η Ανατολή θεωρούνται πολιτισμικά κατασκευάσματα και συνήθως ο πρώτος τείνει να παρουσιάζεται με θετικότερα πρόσημα έναντι του άλλου.
Ποιά είναι όμως τα στοιχεία που συναντάμε στη σειρά;
Η σειρά ξεκινά με τον ξυλοδαρμό του δρ. Γιε, ενός κινέζου φυσικού που μελετά την κοσμολογία, από την νεολαία του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος κατά την περίοδο της πολιτισμικής επανάστασης του Μάο, την περίοδο δηλαδή μεταξύ 1966-1977, όταν ο Μάο διεξήγε εσωτερική εκκαθάριση στο κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα. 'Ηταν τότε που η νεολαία του κόμματος προέβη στον προπηλακισμό και βασανισμό χιλιάδων δασκάλων, καθηγητών και διανοούμενων. Φυσικά ο τρόπος που ξεκινά η σειρά με την σκηνή του ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου γεννά στους θεατές αισθήματα απέχθειας προς τους κινέζους (οπότε ένα το κρατούμενο), όμως η σκηνή αυτή έχει χαρακτηριστεί αρκετά πιστή σε σχέση με ότι συνέβαινε τότε και ακριβώς έτσι ξεκινά και το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε (αυτά πάντα στην αγγλική μετάφραση βέβαια διότι στα κινεζικά το βιβλίο λογοκρίθηκε για ευνόητους λόγους και η σκηνή τοποθετήθηκε κάπου στη μέση κάνοντας την πλοκή αρκετά πιο δυσνόητη).
Το ζήτημα είναι πως μία από τους βασικότερους κακούς της σειράς είναι η Βέρα Γιε, η κόρη του δρ. Γιε, η οποία κυριολεκτικά σαν ένας άλλος Κιμ Γιονγκ Ουνγκ πατάει το κουμπί και καλεί τους εξωγήινους του πλανήτη Trisolaris να σώσουν ή μάλλον καλύτερα να αφανίσουν την ανθρωπότητα, κάτι το οποίο πραγματοποιείται μέσα από τη δημιουργία ενός VR βιντεοπαιχνιδιού στο οποίο οι χαρακτήρες φέρουν σινοϊαπωνικά χαρακτηριστικά. Ανάλογα μοτίβα μπορούμε να παρατηρήσουμε και σε πολλές φουτουριστικές ταινίες όπου οι εξωγήινοι ή τα ρομπότ φαίνεται να φέρουν ασιατικά χαρακτηριστικά (cloud atlas), οι γυναίκες-ρομπότ παρουσιάζονται ως απαθείς ή ρομπότ και σεξουαλικοποιούνται και συχνά η απεικόνιση των cyberpunk πόλεων του μέλλοντος, αχανείς με άπειρους ουρανοξύστες και αυτόματους πωλητές, μας φέρνουν πόλεις όπως το Τόκιο ή τη Σεούλ (blade runner).
Το φαινόμενο της απόδοσης τεχνολογικών χαρακτηριστικών και συμπεριφορών που προσιδιάζουν σε απαθή ρομπότ με ιδιαίτερα γνωρίσματα των κατοίκων της Άπω Ανατολής σε συνδυσμό με την παρουσίαση των σατανικών επιστημόνων και κακόβουλων δικτατόρων από την Κίνα, την Ιαπωνία ή την Κορέα ονομάζεται τεχνο-οριενταλισμός ή cyber-οριενταλισμός και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι απαρχές του φυσικά εντοπίζονται εντοπίζονται πολλές δεκαετίες πριν, την περιόδο του Ψυχρού Πολέμου και της Κίτρινης Απειλής (Yellow Peril) με ταινίες όπως το Manchurian Candidate, στις οποίες έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν, ή πηγαίνουν ακόμα πιο πίσω και φτάνουν ως τις αρχές του κινηματογράφου με ταινίες που παρουσιάζουν τους Ιάπωνες με ιδιαίτερα μελανά χρώματα και όλα αυτά μία εποχή πριν από το Περλ Χάρμπορ και τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως και το Blade Runner, μία από τις πιο διάσημες φουτουριστικές ταινίες κυκλοφόρησε τη δεκαετία του '80 όταν τα ιαπωνικά αυτοκίνητα και γκάτζετς κατέκλυαν τη δυτική οικονομία.
Γεγονός που μας γεννά το ερώτημα του κατά πόσο σχετίζεται η κυκλοφορία της σειράς με τα σημερινά γεγονότα στην Ταϊβάν και με την εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α.
Διαβάστε περισσότερα εδώ:
Techno-Orientalism: Imagining Asia in Speculative Fiction, History, and Media | Journal of Asian Studies | Duke University Press (dukeupress.edu)
(PDF) "Cyber-Orientalism and the Virtualization of an Image: Edward Said's Legacy for a Digital Century" | Paul Jahshan - Academia.edu
Wang, Wenting. (2023). A Study on the English Translation of the Three-Body Problems’ Terms from the Perspective of Cognitive Terminology. Studies in Linguistics and Literature. 7. p29. 10.22158/sll.v7n1p29.
Comments